Pihlaja (Sorbus aucuparia)
Kasvit
Ihminen ja metsä
Maisemat ja vuodenajat
Tapahtumakuvat
Muut kuvat

OhjeetSivukarttaPalauteCopyright
Kuvagalleria

Takaisin | Haku 


<< Selaa taaksepäinSelaa eteenpäin >>
Pihlaja (Sorbus aucuparia)
Pihlaja (Sorbus aucuparia)
Kuvaaja: Antti Nyman
 
Pihlajaa esiintyy monenlaisissa metsissä. Karuilla metsätyypeillä se jää pensasmaiseksi. Kookkaita puumaisia pihlajia tavataan lähinnä valoisilla tuoreilla ja lehtomaisilla kankailla sekä lehdoissa.

Matalahko 4-10 m korkea, usein monirunkoinen puu. Runsaskukkaisen huiskilon valkeissa kukissa on epämiellyttävä, haihtuvan trimetyyliamiinin haju. Kukinta-aika kesä-heinäkuu. Punaiset-kellanpunaiset marjat ovat omenan kaltaisia epähedelmiä, joissa siemeniä ympäröi voimakasmakuinen malto.

Hyviä marjavuosia on pihlajalla keskimäärin joka toinen vuosi, mikäli ulkoiset tekijät eivät häiritse tätä jaksottaisuutta. Pihlajanmarjoja voi syödä tuoreeltaan, pakastettuna, kuivattuna, mehuna, nektarina, hillona ja hyytelönä. Soseissa pihlajanmarjan sekaan voi laittaa esimerkiksi porkkanaa tai omenaa.

Laji tarvitsee riittävän valoisan ja ravinteikkaan kasvupaikan. Suurimmat, noin kymmenmetriset pihlajat löytyvät pihapiireistä, peltojen reunahakkuuaukkoja muiden pioneeripuiden kanssa

Lähde: Arktiset Aromit ry

> Lataa tiedosto itsellesi

PCMacIntosh

Valitse allaoleva linkki hiiren oikealla napilla. Jos käytät Netscapea valitse "Save link as...", Internet Explorerilla "Save target as..."

Pidä ALT-näppäin alas painettuna ja valitse allaoleva linkki hiirellä


Ladattava tiedosto 
Tiedoston nimi 19pihlaja.jpg
Ladattavan tiedoston koko  3479 kt
Kuvan tallennusformaatti jpg
VäritiedotRGB
 
Kuvan luokittelutiedot
KategoriatKasvit
Kangasmetsä
Kuva lisätty Metsän Oppimispolun kuvagalleriaan09.06.2003 09:18:06
 
 
 
Kuvagallerian kuvia voi käyttää vapaasti opetuskäytössä. Käyttö kaupalliseen toimintaan on ehdottomasti kielletty. Lisätietoja kuvien käytöstä voit kysyä Suomen Metsäyhdistyksestä käyttämällä tämän www-sivuston palaute-lomaketta.

Tulosta